12 Ocak 2013 Cumartesi

Bana "YEME" DEME!

 
   Bu yazımı kilo vermeye çalışan yol arkadaşlarımızın etrafında zararlı mahlukatlara ithafen yazıyorum.

   İnsan psikoloji gereği koyulan kurallara karşı çıkmaya pek heveslidir. Diyet diye adlandırdığımız süreç zaten kendimizi sevdiğimiz şeylerden olabildiğince uzak tutmak. (Sevdiğimiz yiyecekler de bizi sevseydi zaten dobik dobik dolaşmazdık ortalıkta hep yanlış sevdalar bunlar.) Yani kendimize belli yasaklar koyuyoruz mesela haftada 3 gün hamburger yiyen insanın, kendine "artık hamburger yemeyeceğim" ya da "ayda 1'e düşüreceğim" demesi gibi. Önce bir konuda anlaşalım sevgili dış baskı mahlukatları, diyet yapıyor olmak bile yeterince zorken bir şeyler yapmaya çalışan insanlara gareziniz ne?  Kendin hamburger yiyeceksin ya da onu şişko diye ezerek egonu tatmin edeceksin diye  birinin psikolojisiyle oynama hakkını kim veriyor sana tatlım?

   Bu zararlı mahlukatlar 2 gruba ayrılıyor:
1. Zorla yedirmeye çalışanlar
2. Kendisi karşınızda pizzayı tek lokmada yutarken size YEME diyenler

   Sanırım ikinci gruba daha çok uyuz oluyorum. Hayatı boyunca diyet yapmamış insanların " ayyy yemeyiver nolcak?" cümlesi kadar beni zıvanadan çıkaran başka cümle yok. Şişmansan hep göz hapsindesin. Bir şeyler yapmaya uğraşırsın, kendi kendine beslenme programı yaparsın hemen atlarlar "yeme, yeme." Yemezsin bu sefer yine atlarlar "vitaminsiz kalacaksın".
   Destek olmak çok güzel bir şey fakat bir insana iyi niyetle dahi olsa sofraya her oturduğunda YEME denmesi, bir süre sonra sinir bozmaktan başka hiçbir şeye yaramayacağı gibi bir de tam tersi etki yapar. Bana öyle olurdu. Biri YEME dedikçe yemeyecek bile olsam deli gibi yemek isterdim. Neden mi? Cevabı basit: insan psikolojisi sebebiyle kişi, yapma denileni hep yapmak istiyor.
   Etrafınızda kilo vermesini istediğiniz çocuğunuz, kardeşiniz, eşiniz, arkadaşınız varsa YEME gibi negatif ve hiç bir yapıcı özelliği bulunmayan bir kelime yerine" bunu gerçekten yemek istiyor musun? Hiçbir besleyici özelliği yok üstelik bu kremalı makarnayı yemek yerine ızgara bir balık ve sebze yesen hem daha besleyici olur hem daha az kalori alırsın" gibi bilgilendirici cümleler kurun. Ya da özellikleri ergenleri daha hassas oldukları konulardan yakalayabilirsiniz. Mesela yüzündeki sivilcelerden şikayetçi olan ve aynı zamanda fazla kilolu çocuğunuza" fast food için güzelliğimden vazgeçemem? Sen geçebilirsin tabi hayatım senin tercihin, ben sebze pişirdim ondan yiyeceğim sen de ister misin?" tarzında  daha çok örnek olmaya yönelik yaklaşımlar bence kilo vermeye çalışanlar üzerinde daha etkili bir destek yaratır.
   Özetlersek, BANA YEME DEME!!!

Bana yeme denince ben  fotograftaki gibi oluyorum:








6 yorum:

  1. ben evlendikten sonra hayatimda cok degsiklik oldu, baska bi sehire tasindik orda is bulmadim evdeydim, esim gece eve geldigi icin gece yeme aliskanligimiz oldu :( kilom 57 yken oldumu 62 :( simdi hedefim 54-55 .. yaza bomba gibi girmek istiyorum :) esime yardimci ol diyorum oda iyilikmis gibi YEME diyor senin gibi yiyesim yoksada yiyorum :) bu yil gece yemeyi birakacaz kari, koca.. sinir bozucu sey esim yiyor yiyor kilo almiyor :) sunuda sorayim.. ozelikle gece canim bisey yemek istediginde doyurucu ne yiyebilirim?? cok konustum ;)

    YanıtlaSil
  2. Yaşadığın yer, alışkanlıklar değişince tabi beslenme düzenine de yansıyor. Gece yemek kilo vermeyi zorlaştıran bir şey haliyle. Ama başka şansın yoksa da her türlü koşula uyum sağlayabilmeliyiz kilonun düzeni bir şekilde gitmesi için. Eşin yerken, senin bakman olmaz tabi, her zaman eşlerin birlikte yemesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyil niyetle denen YEMEler malesef diyet yapmaya çalışan insanda tam tersi etki yaratıyor. Özellikle de Yeme diyen asla yese de kilo almayan biriyse:) benim agecr yemek yeme sorunum yoktu o yuzden pek ir araştırmam yok maalesef bu konuda ancak önerebileceğim şeyler daha hafif öğünler olabilir mesela çorba, yoğurt, salata gibi. Özellikle yogurdun içindeki laktik asit güzel bir uykuyu da sağlıyor. Bence sorun gece yemek yemek değil de gece yemek yiyip üzerine hemen uyumak. İmkanın varsa yemekten sonra biraz vakit geçirip uyu derim ben. Ben ders çalışırken eğer çok acıkırsam gece, yogurdun içine kuru meyve, belki biraz yulaf, keten tohumu karıştırıp yiyorum. Tam bir bilgim olmadığı için yanlış yönlendirmek istemem. İnşallah bu yılki amacınızı gerçekleştirirsiniz eşinle:) En yakın zamanda dilediğin kiloya kavuşman dileğiyle :)

      Sil
  3. bilgilerin icin cook tesekkurler.. yavas, yavas bi cözüm bulmaya calisiyorum.. o yemek yiyince ben o yemekten kendime ayirip ertesi gün yiyorum.. o yemek yerken ben cay iciyorum, bol bol su iciyorum ve tavsiyelerinden biri leblebi ve elma yiyorum.. iste bir haftdir bunlari yapmakla bi care bulmya calisiyorum :) insallah ulasiriz bu yil hepberaber istedigimiz kiloya :) tavsiyelerin devamini bekliyorum ;) limonlu sicak su, leblebi ustune su icmek hepsini senden ogrendim.. ve artik cantamda leblebi ve elma var :) gerci elma herzaman vardi :) ve artik markete gitigimde elime birsey aldigimda ne kadar saglikli ne kadar cok canim istiyor diye.. vee bazi seylerden vazgecebiliyorun sanirim iyi yoldayim :) ama sen bana baya bi motivasyon seebi oldun :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum:)

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil