3 Şubat 2014 Pazartesi

Domino etkisi

   Öncelikle şunu söylemeliyim ki tatildeyim:) Yoğun geçen bir dönemin ardından tatili hak ettim diye düşünüyorum. Şimdi de CV yazma telaşındayım, staj için. Bana şans dileyin 🙏 Tatili hak etmek güzel de, abartırsak ne olur diye merak ederseniz son bir haftadır buna canlı bir örneğim. Hatta abartmakla kalmayıp suyunu çıkardım. Kendim ve vücudum için pek de iyi bir hafta geçirmedim maalesef. 
   İlk olarak bozulan uyku düzenimden başlayalım. Bence bu düzensizliği ilk başlatan, bu domino dizisinde düşen ilk taş, uyku düzenim oldu. Normalde kaçta yatarsam yatayım tatil günlerimde en geç 9 da uyanırdım. Okul olduğunda 7 gibi uyanıyorum. 1 haftadır 10.30-11.00 gibi uyanıyorum. Böyle olunca geceleri uyuyamaz, sabahları kalkamaz oldum. Bir hafta boyunca, çok uyuyan insanların daha depresif, uyuşuk hissettiklerini yaşayarak deneyimledim, az uyurken daha dinçtim. Uyku tulumu oldum ben imdattt!! 
   İkinci düşen taş ise beslenme düzenim oldu. Sabah 9'da kalkan bünyeyle 11'de kalkan aynı olur mu hiç? Saat farkından dolayı alışık olduğum öğün zamanlarından kaydım. Eskiden öğle yemeği yediğim saatte kahvaltı etmeye başladım. Böyle olunca kahvaltı öğle yemeği arası bir garip bir öğün yapma gereği hissettim. Sabah ara öğünümün ise yerinde yeller esiyordu. Bir de geç yatmak demek, bütün gece bir şeyler atıştırma gereği hissetmekmiş. Ben insanların tavuk diye dalga geçtiği, 11'de, haydi bilemedin 11.30'da uyuyan bir insanken, gece kuşu olup 2'de uyumaya başlayınca odamla mutfak arasındaki sefer sayısında da fazlaca bir artış oldu.
   Üçüncü etkilenen ise sporum oldu. Tatil günlerimde alışkanlığım hafif bir şeyler atıştırıp sabah spor yapmaktır. Öğlen kalkarsam rüyamda mı yapacağım ben bu sporu? Akşam da spor salonları çok kalabalık oluyor. Zaten okul zamanlarımda akşam gitmek zorunda kalıyorum tatil zamanlarımda erken gidip tadını çıkarmayı tercih ediyor(d)um. Bu hafta olamadı. 
   Dördüncü olarak, bu düzensizliğe bağırsaklarım isyan etti. Benimle aralarına mesafe koyup greve gitme kararı aldılar. Vücudunu düzenli beslemezsen, vücudun neden senin için düzenli çalışsın? Nitekim çalışmadı. 
   Beşinci etkilenen cildim oldu. Yeterince su içmediğim ve nemlendiricimi aksattığım için cildim iyice kurudu. Artan soğukların da etkisiyle cildim pul pul oldu. Ben neden bu kadar saldım acaba diye sık sık düşünüyorum şimdi.
    Son düşen taş ise psikolojim oldu. Kendimi iyice uyku tulumu gibi hissetmeye başladım. Bir baktım ki en mutlu olmam gereken zamanlarda depresif, uyuşuk ve mutsuz olmuşum. İnsanlardan izole, yalnız bir hafta geçirmeye çalıştım. Sebebini kendi içimde sorgulamaya başladım. Bu böyle devam edemezdi. Annemin ve dedemin ameliyatları üst iste geldi ama korkacak bir şey yoktu. Acaba onlardan mı etkilendim? Nedendir bilemem ama bu haftam böyle geçti işte. Kulağıma küpe olacak bir haftaydı aslında. 
   Sonuç olarak, tüm alışkanlıklarımız, yaşamımız içinde bir bütün. Uykumuz, yediğimiz, içtiğimiz, organlarımız, psikolojimiz, tecrübelerimiz... Hepsi bir noktada birbirini etkiliyor. Rutini bir yerden bozduğumuz zaman her yeri etkilemiş oluyoruz. Ben her şeyde bir hayır olduğuna inananlardanım. Demek ki vücudumun böyle bir hafta yaşamaya ihtiyacı varmış. 
   Bugün pazartesi. Geleneksel diyet günü. Sabah 8'e kurdum saatimi. Önce 2 büyük bardak suyumu içtim. Ardından çok hafif bir şeyler atıştırdım. Kardiyo egzersizleri aç karnına daha etkiliymiş ancak ben aç karnına spor yapınca gün içinde doymak bilmiyorum. Sporumu yaptım. Geldim yemeğimi yedim. (Her şeyi sırasıyla yapmaktan çok keyif alıyorum. Bir tanesi kaçınca nasıl panik oluyorum anlatamam. Genel yapım bu, sadece öğünler için değil,  hayatımın her alanında bu böyle. Fazla planlı ve pimpirikliyim sanırım.) Kendime uzun bir zaman kaldı. Bu arada LPG'ye başladım, seanslarım bitince ayrıntılı olarak anlatacağım şimdilik biraz çıtlatayım yeter :) Bakım günü yaptım bugün. Paspal halimden kurtuldum sonunda sanırım! Yarın 7.30'a çekeceğim alarmımı. Erken kalkan yol alır. Bakalım bu hafta nasıl geçecek? 

4 yorum:

  1. Stress sonrasi vücudun rahatlamis, dedigin gibi vücudunun ihtiyaci varmis.

    Bagirsaklarin icin pirasa yemegini dene,z.yagli,havuclu ,bol limonlu.

    Yogurtlu havuc salatasida yumusatir,klasik alternatiflerin disinda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ara bol bol yiyorum pırasa:) Havuç salatası hiç aklıma gelmemişti yarın da onu deneyeyim iyi oldu bu, yarın ne yesem diye kara kara düşünüyordum:)

      Sil
  2. Resmen beni anlatmışsın :) Bi farkla ben iki gündür elimde olmayan nedenlerden çıkamadım o moddan ama yarın çıkıcam inşallah...hatta şuan çok uykum var ama uyursam akşam geç yatarım sabah ta geç kalkarım diye dayanıyorum :)
    evergreen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar geçici dönemlik olaylar, hallederiz bizzzzz :)

      Sil