3 Aralık 2012 Pazartesi

İrade, Arada Bize de Uğrasan?

 
Diyet yaparken kendimizle çelişiyoruz çoğu zaman. İrademize sahip çıkıp pastadan börekten uzak durabilirsek ne mutlu bize. Ama bu her zaman o kadar da kolay olmuyor. Bu postu yazmak, biraz önce kabak tatlısına saldırdıktan sonra aklıma geldi.

   Bazılarını görüyoruz, çelik gibi iradesi oluyor. "Yemeyeceğim" diyor ve gerçekten yemiyor! Onlara her zaman gıptayla baktım. Ben bazı konularda irade sahibiyim, yanımda hamburger yemeniz benim için bir şey ifade etmez ama tatlı için aynı şeyi malesef söyleyemeyeceğim. Hayatında ilk kez diyet yapanların iradeli olmaları daha muhtemel. İlk heyecanla diyetine başlamış tabii iradeli olacak ama biz öyle miyiz? Hayatımızda her pazartesi diyete girmiş, 500 kez bozmuşuz şimdi 501. deniyoruz.  Bizim gibi her gün diyette olan kadınlar için irade daha zor. Biz de biraz da öğrenilmiş iradesizlik var." Nasıl olsa yemesem de olmuyor, denedim işte." dediğimiz an kendi kuyumuzu kazıyoruz.

   Biraz önceki kabak tatlısı bozgunumu saymazsak, kilo verme sürecimde o konuyla nasıl başa çıktığımı paylaşacağım şimdi sizle: benim en zayıf iradeye sahip olduğum anlar akşam yemekten sonraki zamanlar. Bizim evde yemekten sonra devamlı tatlı, meyve, kuruyemiş yenir. Yemek zamanlarında iradeli olsam da abur cubur sevdiğim için bu vakitlerde kendimi tutmak giderek zorlaşıyor. Evde ne kadar" Almayın bunları ya!!!" diye bağırsam da sonuçta tek yaşamıyorum. Evdeki diğer 3 kişiden en az birinin canı illa muzur bir şeyler istiyor. Sonuç olarak eğer evde öyle dayanamayacağım şeyler varsa ben evden çıkıyordum. Arkadaşlarımla çay,kahve içebileceğim yerlere gidiyordum. Döndüğümde zaten evde bir şey kalmamış oluyordu. Spora gidiyordum ya da sürükleyici bir kitap okuyordum. Bir şeye daldıktan sonra kalkıp mutfağa gitmek insanın aklına gelmiyor. Yine de dışarı çıkmak daha garanti bir yol gibi geliyor bana ama sakın pastaneye gidip baklavalarla bakışarak oturmayın her an yoldan çıkarabilirler :)

   Bu eski bir fotoğrafım, o zaman da diyetteydim ama 1 gün sonr biteceklerden biriydi. Acaba "Önümdeki böreği yesem mi yemesem mi?" yoksa "ortadaki patlıcan kızartmasından biraz daha mı alsam? diye mi düşünüyorum?


   "Ben zaten iradesizim, bugün başlasam yarın bozarım" diyorsanız da üzgünüm o zaman " popom çok büyük, göbeğim her giydiğimden fırlıyor."diye hayatınız boyunca boş şikayetlerde bulunacaksınız. Evet, ben de biraz önce iradesizlik göstererek kabak tatlısını yedim ama aynı ben 30 kilo da verdim. Yedim ama şimdi sorumluluğu kabullenip spora gideceğim. Sevgili hergundiyetteolankadın, eğer iraden seni alt ediyorsa, sen de sporla onu alt et. Çivi çiviyi söker :)

Mesela irademi sabote eden, evdeki zararlılara bir örnek: Cevizli Sucuk!


2 yorum:

  1. selam ben nurcan sayfan çok güzel olmuş gerçekten beğendim, yarından itibaren umarım bende diyetteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim. Hepimiz diyetteyiz :)

      Sil